A Labdarúgó Európa-bajnokság alakulása a covid idején

Közeledik a foci EB és nemzetközileg is nagy hullámokat vert az a hír, hogy csak Magyarország vállalt teltházas mérkőzés lebonyolításokat, más helyszíneken félház, negyedház, vagy annál is kevesebb néző fogja élőben is nézni tudni az Európa Bajnokság mérkőzéseit.


A koronavírus kihatása a 2020 (2021-es) Labdarúgó Európa-bajnokságra


A koronavírus alapvetően igencsak hazavágta a sportvilágot 2020-ban. Szinte az összes sport-esemény összes nemzeti és nemzetközi szintű rendezvényei, bajnokságai félbeszakadtak, elmaradtak. Ez olyan giga sportok esetében volt igazán szembetűnő, mint a labdarúgás és a tenisz, melyeket nem csak a vb-k, eb-k vagy olimpiák idején űznek nemzetközi szinten, hanem az év majd minden hetében vannak sok szurkolót megmozgató tornák, események.


Mindeközben, a nemzeti bajnokságok és az UEFA nemzetközi eseményei is újraindultak, még ha üres lelátók előtt is. És a koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinák is megjelentek, Európában - és a világ egyéb fejlettebb szegmenseiben - megindult a tömeges oltási program, aminek következményeként a pandémia ezeken a területeken érezhetően enyhült. Egy szó mint száz, a labdarúgó Európa Bajnokságot - vagy ahogy mostantól csak röviden hívni fogjuk - a foci EB-t igenis megrendezik 2021 Június 11 és Július 11 között. Persze a Covid-19 továbbra is közbeszólhat. Ha például csak egyetlen egy játékos pozitív tesztet produkál a felkészülés alatt, vagy neadjisten a torna alatt, annak katasztrofális következményei lehetnek.


Bár maradt a 24 csapatos formátum, most először a futball történetben nem egy országban, hanem a kontinens tucatnyi nagyvárosában rendezik meg az EB-t.

Budapesten kívűl Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Koppenhága, Dublin, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár lesznek a helyszínek. A döntőt a londoni Wembley Stadionban fogják játszani, július 11-én, este 9 órai kezdéssel.


A helyszínekkel és a dátumokkal kapcsolatban érdemes első kézből az UEFA oldalán tájékozódni.

 

A koronavírus kihatása a 2022-es Labdarúgó Vilábajnokságra


Természetesen a világszinten elterjedt pandémia a 2022-es Labdarúgó Világbajnokság selejtező mérkőzéseit is megkavarta, késleltette. Szerencsére ebben az esetben azért még van idő bőven az elmaradt mérkőzések újraütemezésére és lejátszására. Viszont az igazság az, hogy még a koronavírus nélkül és előtt is léteztek már kételyek a 2022-es foci VB-vel kapcsolatban, méghozzá a helyszín megválasztása miatt. Qatar-ral szemben rengeteg kétely és kritika merül fel. Korrupciós botrányok, az általános emberi jogok teljesen figyelmen kívül hagyása a stadionok építésénél (sokezerre teszik az embertelen körülmények közt dolgozó elhunyt munkások számát), és hát ezeken túl is, nem állítható, hogy Qatar egy nagy futballnemzet lenne, és ehhez még az is hozzájön, hogy a Qatar-i légitársaságnak is gondjai vannak (mind szinte minden légitársaságnak persze az utolsó 16 hónapban). Szóval komolyak a kétségek azzal kapcsolatban, mennyire jó ötlet volt a FIFA részéről ide vinni egy világbajnokságot - és ráadásul őszre beprogramozni a szokásos nyári időpont helyett - már csak abból a szempontból is, hogy a szurkolók tömegesen el fognak-e egyáltalán akarni vagy tudni jönni az eseményre.


Ellentétben a EURO 2021 foci EB-vel, a 2022-es foci VB selejtezőit a FIFA még mindig folyamatosan újra ütemezni, és nincs még véglegesen kialakult program. Ugyanakkor, lévén hogy 2022 még arrébb van, és addigra a koronavírus elleni oltási kampány minden bizonnyal világszinten is meg fog valósulni, a szervezők és a FIFA is abban bízik, hogy az eseményt sikeresen le lehet majd bonyolítani.